skip to Main Content
+36-30-997-9857 hello@startitkh.hu
Hogyan Lesz Az Egyetemi Kutatásból Vállalkozás?

hogyan lesz az egyetemi kutatásból vállalkozás?

A Start it @K&H inkubátorprogram egyik startupja, a HeatVentors egy egyetemi kutatásból fejlődött mára olyannyira sikeres vállalkozássá, hogy már nem csak a magyar, de a nemzetközi energia szektor is kezd felfigyelni a tevékenységükre.

Az idén nyáron tartott Women Startup Competition Demo Day különdíjasként Farkas Rita és Andrássy Zoltán, a startup alapítói  részvételi lehetőséget nyertek a China Start programba. A program keretein belül jelentős kínai befektetők előtt prezentálhatták saját fejlesztésű hőtároló rendszerüket, ami óriási lehetőséget jelentett a cég életében. Erről az élményről, a jelenükről és terveikről mesélnek interjúnkban.

Mit tapasztaltatok, miben különlegesebb a ti technológiátok, mint a Kínában fellelhető technológiák többsége?

Jelenleg a hőtárolást vizes tartályokkal valósítják meg világszerte. A hagyományos tárolókhoz képest mi akár 90 százalékkal csökkenteni tudjuk a tároló méreteit azzal, hogy redukáljuk az alapanyag igényt. Amerikában már kezdenek megjelenni a fázisváltó anyagos tárolók, viszont velük szemben a mi előnyünk az optimalizációs modellünk és a különleges kialakításunk. Ezek segítségével, 20-40 százalékkal tudjuk növelni az energiahatékonyságot, az amerikai megoldásnál jóval kedvezőbb áron. Kínában különösen fontos a rendelkezésre álló hely megfelelő kihasználása, ezért komolyak a piaci lehetőségeink.

Mi az, ami miatt ilyen nagy az érdeklődés veletek kapcsolatban és mi az, amit “lehetetlen” utánatok csinálni?

Már több mint 5 éve foglalkozunk a fázisváltó anyagokkal, a különleges kialakítás és az optimalizációs modellünk ennek a kutatásnak az eredménye. Mivel minden eset egyedi, így minden egyes alkalmazásnál külön el kell végezni egy optimalizációt, hogy a tároló megfelelően működjön. Enélkül az optimalizáció nélkül hiába másolnak le egy adott tartályt, az más külső feltételek mellett nem fog működni. Persze megfelelő munkával az optimalizációt más is kifejlesztheti, nem alkottunk lehetetlent, ezért is fontos, hogy minél előbb piacra lépjünk és befejezzük a technológia szabadalmaztatását.

Hogyan látjátok a jövőtöket ezek után? Miben változtat ezen a díj és az út?

A jövőben először magyarországi pilot projekteket szeretnénk megvalósítani, mellyel kapcsolatban már több nagyobb céggel folynak tárgyalások. Ezután minél előbb szeretnénk piacra lépni. Természetesen sosem csak a magyar piacban gondolkodtunk, de most már kapcsolataink is vannak egy nemzetközi színrelépéshez. Erre is volt jó a China Start program és a kint töltött idő, mert több kinti céggel sikerült személyesen is felvennünk a kapcsolatot, akikkel azóta is levelezünk. A velük kialakított kapcsolatot szeretnénk minél előbb kiaknázni, mert nagyon nyitottak az együttműködésre. Furcsa érdekessége a kínai útnak, hogy bár 7000 kilométerre voltunk Magyarországtól, PR szempontból a nagy távolság ellenére is jó hatást gyakorolt a hazai sikereinkre: az interneten megjelenő cikkeknek köszönhetően rengeteg magyar megkeresést kaptunk azóta.

Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel szembesültetek?

Mindketten mérnökök vagyunk, a technológia és a termék műszaki háttere nagyon erős, viszont az üzletről és az eladásról keveset tudtunk. Van üzleti mentorunk, részt veszünk a Start it @K&H és a WSC inkubátor programjában és egyéb inkubációs, akcelerátor programokban, hogy minél több mindent megtanuljunk. Úgy érezzük, hogy jó úton haladunk, viszont mérnökként nagyon nehéz az üzleti világban boldogulni és ezzel nap, mint nap szembesülünk.

Most például nagy kihívás számomra, hogy megtanuljunk minél inkább fókuszálni és priorizálni, hiszen ismertségünk folyamatos növekedésével egyre több megkeresést kapunk. Lelkesedésünkből és szakmai elhivatottságunkból adódóan mindent meg akarunk valósítani, viszont kezdünk megtanulni szelektálni is.

Mi motivál mindezek után leginkább a fejlődésben? Mi az, ami miatt érdemes reggel kikelni az ágyból?:)

Szeretnénk minden nap egy kicsivel jobbak lenni, egy kicsit előrébb tartani, mint tegnap. A technológiai részét élvezzük legjobban, ez tart minket életben, de tudjuk, hogy az üzleti részt is folyamatosan tanulnunk kell. Állandóan kisebb-nagyobb célokat tűzünk ki magunk elé, azok hajtanak minket egyre előrébb. Látjuk az újabb és újabb felhasználási lehetőségeket és mindet ki akarjuk aknázni, minden felmerülő problémára meg akarjuk találni a legjobb megoldást, mint ahogy az egy jó mérnökhöz illik. 🙂

Jelenleg mire lenne szükségetek a következő lépésekhez?

Több befektetési ajánlatot kaptunk, melyből fedezni tudjuk a szabadalmaztatás költségeit, illetve saját költségeinket, hogy teljes erővel a pilotokra tudjunk fókuszálni. A teszt projektek tekintetében folynak a tárgyalások több nagyobb céggel, 2018. év elejére szeretnénk készen lenni ezekkel a projektekkel a beépítést követő mérésekkel együtt. Ezután viszont szükségünk lenne egy második körös befektetésre, vagy egy erős üzleti partnerre a piacra lépéshez.

Mi a legnagyobb álmotok?

A legnagyobb álmunk, hogy egy megbízható márkát hozzunk létre, magas műszaki színvonallal. Szeretnénk, ha minél többen megismerhetnék a fázisváltó anyagokat a segítségünkkel, illetve motiváljuk a diákokat, hogy kutassanak a témával kapcsolatban, mert megéri. Ezen kívül a licenc értékesítésből befolyt összegekből szeretnénk egy saját gyárat építeni, ahol a legkülönfélébb alkalmazásokra gyártanánk fázisváltó anyagokat. Végül szeretnénk egyszer a zsűri szerepébe bújni, hogy tanácsokkal láthassuk el az újabb generációk startuppereit.

Szerintetek mi egy sikeres startupper 3 legfőbb tulajdonsága?

Kitartás, kitartás, kitartás   Nagyon fontos, hogy elkötelezettek legyünk amellett, amit megálmodtunk. Kudarcok mindenkit érnek, minket is értek és még érni is fognak, de mindezek ellenére minden energiánkkal küzdünk céljaink elérésében. Viszont nem szabad makacsnak lenni és ragaszkodni az esetleges rossz ötletekhez. Tudni kell nyitottnak lenni a változásra, tanulni a hibákból, és ha szükséges, megújulni. Meg kell hallgatni minden tanácsot, viszont csak azokat kell megfogadni, melyek valóban előre visznek. Illetve alkalmazkodni kell a piachoz és a „rendszerhez”, a lehetőségeket és a problémákat megtalálni kell, nem pedig megteremteni.

This Post Has One Comment
  1. Ich habe GABA in einer Dosierung von 1000 mg eingenommen. Ich habe chronische Schmerzen, Angstzustände, Depressionen und Schlafprobleme aufgrund einer Erkrankung namens Fibromyalgie. Ich sehe keine großen Unterschiede bei meinem Schlaf. Aber vorher bin ich jeden Tag mit Schmerzen aufgewacht und jetzt nicht mehr. Die Depressionen sind gut unter Kontrolle, und ich habe keine Angstzustände. Ich habe keine übermedikamentöse Ruhe, sondern einen klaren Verstand, der mich selbst beruhigt. Ich habe auch 30 Pfund abgenommen. Ich trainiere 3x pro Woche 1h 30min, aber ich hatte viel bessere Ergebnisse. Mein Körperfett hat sich stark reduziert. Ich hatte Fibro, Morbus Crohn, Bluthochdruck, Typ-2-Diabetes, Reizdarmsyndrom und andere gesundheitliche Probleme, als ich mit GABA begann. Ich nehme keine Blutdruckmedikamente mehr und habe keine schlechten Nebenwirkungen durch die Einnahme von GABA festgestellt. https://svetka.info/gaba-neurotransmetteur-avis-francais.html Wir haben eine hochselektive Membran, die unser Blut und die Gehirnflüssigkeit (oder den Gehirnsaft, wenn Sie so wollen) voneinander trennt: die Blut-Hirn-Schranke (BHS). Einige Moleküle, wie Wasser, können sie leicht passieren, andere, wie Bakterien, nicht. Diese Membran enthält auch spezielle Kanäle, durch die wichtige Moleküle wie Glukose in die eine oder andere Richtung diffundieren.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Back To Top