skip to Main Content
+36-30-997-9857 hello@startitkh.hu
Milyen Technológiai Csodákra Számíthatunk 2018-ban?

milyen technológiai csodákra számíthatunk 2018-ban?

A világ fogyasztói technológiai újdonságainak bemutatására évtizedek óta bevett eseménynek számít az évente megrendezett CES kiállítás és konferencia. Az idei rendezvényre január 9-12. között került sor Las Vegasban. Az itt bemutatott eszközök és alkalmazások gyakran trendformáló erejűek – lássuk hát, milyen új megoldásokkal találkozhatunk 2018-ban!

A CES (korábbi nevén Consumer Electronics Show) immár 1967 óta biztosít teret és alkalmat a technológiai nagyvállalatok és a forradalmian új megoldásokat kínáló kisebb vállalkozások számára, hogy a szakemberek és a nagyközönség számára is bemutathassák legújabb fejlesztéseiket. Ezen az eseményen lehetett először megismerni a Commodore 64-et, a CD- és DVD-lemezeket, a Windows XP-t vagy a HD tévét – tehát nemcsak az adott év technológiai trendjeit meghatározó eszközök és szoftverek, hanem gyakran korszakalkotó, ikonikus megoldások is feltűnnek a Las Vegas-i kiállításon. Ezért a műszaki és informatikai érdeklődésűek minden évben világszerte kíváncsian várják a CES-t: vajon idén milyen újdonságok robbanhatnak be a techvilág élvonalába? A Start it @K&H csapata számba vette a legérdekesebb, legelőremutatóbb megoldásokat és trendeket.

ces-logo
Önvezető és közlekedési technológiák

A Nuviz csapata motoros sisakra rögzíthető, kamerás és átlátszó okoskijelzőt mutatott be. Az eszköz segítségével útközben folyamatosan szem előtt lehetnek a térkép-, sebesség- és forgalomadatok, biztonságosabbá téve ezzel a motorosok közlekedését.

A mindennapi hírekben gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor a hosszabb-rövidebb időre véletlenül az autóban hagyott kisgyermekek, háziállatok veszélybe kerülnek. Az EDGE3 mesterséges intelligenciával is támogatott, az autó belső terét figyelő szenzorja nemcsak ezeket az eseményeket segíthet elkerülni, hanem könnyen megállapítja, hogy a hátsó ülésen lévő gyermek ébren van-e vagy alszik, illetve az autófeltöréseket és trükkös lopásokat is jelezni tudja az okostelefonnal rendelkező felhasználó számára.

A MAT (Magnetic Assisted Tap) eszköze az elektromos kerékpárokat okoskerékpárrá változtatja. Amellett, hogy a bicikli sebességét és egyéb adatait méri és elemzi, navigációs és lopásgátló funkciókkal is rendelkezik. Az eszközhöz csatlakoztatható okostelefonon keresztül az adatokból készített elemzések, riportok akár távolról is elérhetők.

A német fejlesztők által megalkotott Volocopter 2X egy drónszerű kialakítású, teljesen automatizált és elektromos motorral üzemelő személyszállító jármű. Emellett 18 apró rotorjával és kifinomult vezérlőrendszerével hétszer halkabb működést tesz lehetővé, mint amit egy hagyományos helikopter esetében tapasztalnánk.

ces_3
AR- és VR-megoldások

Az Amaryllo csapata bemutatta AR4X elnevezésű biztonsági okoskameráját, amely az ipari vagy otthoni felhasználás során nemcsak a különböző objektumok (emberek, háziállatok, járművek) azonosítására, hanem arcfelismerésre is képes, követi az esetleges behatolókat és akár fel is szólíthatja őket a távozásra. Igen, sötétben is. Nem meglepő: az emberek biztonsága 2018-ban is fontos téma lesz.

A Looxid Labs fejlesztői olyan VR-, vagyis virtuálisvalóság-technológiát alkalmazó szemüveget (LooxidVR) készítettek, amely egyedülálló módon a szemmozgást és az agyi elektromos aktivitást is figyeli. Az új funkciók mentén keletkező adatok merőben új távlatokat nyithatnak a kapcsolódó alkalmazásfejlesztésben, amit idén mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni.

A kínai Realmax vállalata kiterjesztett valóságot (AR) alkalmazó szemüveggel rukkolt elő – viselője már több mint 100 fokos szögben élvezheti a technológia nyújtotta előnyöket akár ipari, akár szórakoztatási célú felhasználás során. Az AR térnyerése a mindennapi életben egyre erősebb: ezt az is bizonyítja, hogy a Start it @K&H inkubátorának egyik csapata, az Arappa is e technológia megoldásait alkalmazva fejleszti belső navigációs platformját és alapozza meg üzleti sikereit felkészült mentoraink segítségével.

ces_2
Okosotthon- és háztartási újítások

Az egyelőre csak Android alapú okostelefonnal irányítható, izraeli Walabot eszköze kb. 10 centiméteres mélységig megbízhatóan azonosítja a falban futó vezetékeket, fém és műanyag csöveket, sőt a rágcsálókat is. Nem nehéz elképzelni, mekkora segítséget jelenthet ez nemcsak az építőiparban, hanem a mindennapi barkácsolás során is.

Buddy, a személyi robot hasznos társnak bizonyulhat egy háztartás mindennapjaiban. Képes szóban kommunikálni a felhasználóval, bújócskázhat és együtt tanulhat a gyermekekkel, de vigyáz az idősekre is (például figyelmeztet a gyógyszerek bevételére és érzékeli, ha tulajdonosa elesett), és többek között otthonvédelmi feladatokra is alkalmazható.

A francia Lancey elektromos fűtési és hőtárolási eszköze az infrafűtés technológiájának alkalmazása mellett optimalizálja is működését: figyelembe veszi az időjárást, a lakossági áramdíjakat, a lakás egyes helyiségeinek hőtulajdonságait és sok egyéb paramétert. Nem igényel különösebb jóstehetséget belátni, hogy a 2018-as év többek között az okos energiafelhasználásról és a környezetkímélő, takarékosságot elősegítő fejlesztésekről fog szólni. Ebbe a trendbe illeszkedik a Start it @K&H inkubátorában tevékenykedő HeatVentors hőtárolási megoldása is, melyet legutóbb Európa legnagyobb energetikai startup versenyén jutalmaztak első hellyel.

ces_4
Egészségügyi és ergonómiai újdonságok

Az elsősorban biciklisek számára készült R-Pur maszk rendkívül hatékonyan szűri ki nemcsak a port és füstöt, hanem a polleneket, vírusokat és baktériumokat, sőt a hihetetlenül apró nanorészecskéket is. A benne lévő szűrő aktuális állapotáról, a csere várható időpontjáról naprakészen tájékoztat az R-Pur saját mobiltelefonos applikációja.

A Siren okoszoknija hatékony segítséget nyújt a cukorbetegség következtében kialakult ún. diabéteszes láb kezelésében. Viselése során a zokni folyamatosan figyeli szenzoraival a láb állapotát, hőmérsékletét, azonnal figyelmeztet az esetleges sérülések vagy fekélyek kialakulásakor az érzékelőkhöz kapcsolódó okostelefonos alkalmazáson keresztül.

A Whill csapata által fejlesztett elektromos kerekesszék legújabb modellje, a “Ci” már mobilapplikációval is irányítható, a terephez pedig automatikusan alkalmazkodik, így tökéletesen használható bel- és kültéri környezetben is.

Egyértelműen kijelenthető, hogy a 2018-as évben tovább nő az igény mind az egészségmegőrzéshez, mind a betegségekhez és speciális egészségügyi állapothoz köthető fejlesztésekre, hardver- és szoftvermegoldásokra. Egyik inkubált startupunk, a Nemzetgazdasági Minisztérium által a hónap induló vállalkozásának választott MagikMe pontosan ezt az irányt követi integrált, a súlyosan mozgássérült és egészséges gyermekek által egyaránt használható játszótéri eszközeivel.

Összegzés

A CES 2018 megannyi újdonságát megcsodálva több fejlődési irányt, trendet fedezhettünk fel. Azonban az is szembetűnő volt, hogy a Las Vegasban bemutatott megoldások nagy része nem egy sokmilliárdos bevételű multicég hatalmas beruházásának eredménye, hanem egy fantasztikus ötletet tervszerűen és okosan kidolgozó, és végül üzleti sikerré alakító startup fejlesztése. A Start it @K&H startup inkubátornál az ötletkidolgozás mellett pontosan ebben a tervszerű építkezésben, a vállalkozás lépésről lépésre történő felemelésében tudunk segíteni – a jelenleg is zajló jelentkezési folyamatot követően akár már 2018 márciusától.

 

A képek forrása: https://www.ces.tech/Media/Multimedia/Photo-Gallery.aspx

Back To Top