skip to Main Content
+36-30-997-9857 hello@startitkh.hu
Tud-e Egy Unikornis 3D-ben Nyomtatni?

Tud-e egy unikornis 3D-ben nyomtatni?

Újabb hazai siker született a startup világban, ugyanis a részben magyar tulajdonú, 3D nyomtatókat gyártó Formlabs unikornis státuszba lépett. De mit is jelent ez? Nyilván nem a mitológiából ismert varázslatos lényekről van szó – érdemes és tanulságos utánajárni, mik azok és milyen szerepet vállalnak az unikornisok az üzleti világban!

A NEA-tól kapott 15 millió dolláros tőkebevonásnak köszönhetően a 3D nyomtatókat gyártó magyar Formlabs sikeresen elérte az unikornis státuszt. Magyarországi vonatkozásban ez azért is fontos, mert komoly fejlesztőbázist nyitnak a fővárosban. Lakatos Dávid, a cég egyik alapító-tulajdonosa azt nyilatkozta a Forbesnak, hogy az első évben 15-20 főt szeretnének felvenni, és pár éven belül akár több mint 100 fős bázisú irodává bővülhetnek.

Form 2 elnevezésű printerüket már több éve Székesfehérváron gyártják. Kiemelkedő eredményük, hogy a korábban 80-100 ezer dollárba kerülő SLA nyomtatókat jóval szélesebb fogyasztói kör számára tették elérhetővé: körülbelül 4-6 ezer dollárba kerül egy ilyen nyomtatójuk jelenleg. Emellett használatuk egyszerűbb, mivel az eszközeiket elég csak egy PC-hez csatlakoztatni, és már lehet is nyomtatni. Az SLA-val biokompatibilis, gyógyászatban is alkalmazható eszközöket is lehet készíteni, például protéziseket és fogkoronákat. A tömeges személyre szabáshoz köthető gyártástechnológia fejlesztéséhez is számos eredményük társul. Ennek lényege, hogy egyénre szabottan tudnak nagy mennyiségben, gyorsan és hatékonyan terméket előállítani.

A Formlabs előtt az Anka Márton által alapított LogMeIn startup volt az utolsó magyar unikornis, melynek a legnagyobb fejlesztő bázisa szintén Budapesten van. A LogMeIn egyike a gyakran emlegetett három, nemzetközi szinten is jegyzett magyar startup-zászlóshajónak (a Prezi és a Ustream mellett).

De mi is az az unikornis? A hivatalos megközelítés szerint az unikornis olyan magántulajdonban lévő startup, amelynek cégértéke meghaladja az 1 milliárd dollárt. A terminológia Alien Lee nevéhez fűződik, aki ezzel a mitikus, titokzatos, már-már csodaszerű állattal szerette volna szimbolizálni a kimagaslóan nagy sikereket elérő vállalatok teljesítményét.

2013-ban a kifejezés keletkezésekor még csak 39 vállalatot lehetett jellemezni ezzel a szóval, de egyes források szerint a számuk mostanra több, mint 250-re nőtt, értékük pedig összesítve 810 milliárd dollár körülire tehető. Azonban még mindig kivételes eredménynek számít, ha valaki bekerül ebbe a nagy presztízsértékű csoportba. Olyan ismert vállalatok mellé társulnak ezzel az értékkel, mint az Uber, az Airbnb, a SpaceX, a Xiaomi, a Dropbox, a Pinterest vagy az európai Taxify.

Az unikornisok felpezsdítik az adott iparágat és jellemző folyamatait, valami teljesen újszerűt hoznak létre, és általában kihasználják az újdonság és az innováció erejét. Így tett az autó megosztással foglalkozó Uber is, amit valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: a közösségi gazdálkodásra támaszkodva átformálta az emberek közlekedési szokásait. A közösségi autómegosztó óriásnak jelenlegi értéke 68 milliárd dollár – maga mögé utasítva ezzel olyan nagy múltú vállalatokat, mint a General Motors (55 milliárd dollár), vagy a Ford (45 milliárd dollár) -, holott még csupán 9 éve vannak a piacon.

A legtöbb unikornis vállalatnak a székhelye természetesen az Egyesült Államokban található, számuk a százat is meghaladja, de Kína sem szenved hiányt belőlük, egészen pontosan 76 vállalat székhelye van ott. Európában sajnos már nem ennyire biztató a helyzet: csupán 30 unikornis tevékenykedik az öreg kontinensen. Ezért is számít különlegesen fontos eredménynek, hogy e klub ismét hazai képviselővel bővülhetett.

Lakatos Dávid szerint a startup szó sokkal inkább melléknév, mint főnév: “azt jelenti, hogy a céged három számjegyű növekedést tud felmutatni”. A Formlabs fejlesztési és üzleti, piacbővítési eredményei alapján méltán érdemli meg az unikornis státuszt.

Back To Top