skip to Main Content
+36-30-997-9857 hello@startitkh.hu
Hova Tűntek A Nők A Startupokból?

Hova tűntek a nők a startupokból?

Budapest, 2023. május 25. – Világszinten nagyon alacsony a startupokban a női alapítók aránya, de a jelenség a vállalkozások körében és az oktatás bizonyos területein is megfigyelhető. Holott az eltérő megközelítések az innovatív megoldások születésének egyik legfőbb mozgatórugói. A legnagyobb hazai inkubátorprogram, a Start it @K&H ezért a fejlesztendő csapatok kiválasztásánál és az inkubációs időszak alatt is kiemelt figyelmet fordít a női alapítású startupokra.

A Startup Genom márciusi felmérése alapján világszinten nagyon alacsony, átlagosan 15 százalék körüli a startupokban a női alapítók aránya. Ennél még rosszabb a helyzet Európában, ahol 12,6 százalék, míg az unió legnagyobb startup ökoszisztémájával bíró Németország esetében is, például Münchenben csupán 5,6 százalék ez az arány. Magyarországon még nem született kifejezetten a startupok nemi arányára vonatkozó felmérés, de a teljes vállalkozói közösségre nézve látható, hogy alulreprezentáltak a hölgyek. Az Opten adatai szerint ugyanis Magyarországon több mint 70 ezer női és közel 170 ezer férfi tulajdonú vállalkozás van, tehát a vállalkozások csupán 29 százalékának alapításában vettek részt nők.

„A női vállalkozók támogatása, erősítése globálisan és hazai szinten is megoldandó helyzet. Nemcsak az egyenjogúság miatt, de azért is, mert az eltérő megközelítések nagyban segítik az innovatív ötletek megszületését, illetve a csapatok fejlődésében is nagy szerepe van a különböző meglátásoknak, tapasztalatoknak és képességeknek” – fejtette ki Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője, miért előnyös az ökoszisztéma számára a női startupperek szakmai támogatása.

Hol kezdődik az üvegplafon és mi lehet a megoldás?

A probléma nemcsak generális, hanem már a vállalkozásindítás előtt kezdődik, hiszen az egyetemek bizonyos szakirányain, így például a mérnöki pozíciókban is hasonlóan alacsony az arány. A KSH adatai szerint 27% a női hallgatók aránya a hazai felsőoktatási műszaki képzésben. „A női vállalkozók, startupperek alacsony arányának oka rendkívül összetett. Szerepet játszik benne az oktatás nemi egyenlőtlensége, a családi-baráti környezet támogatása vagy éppen annak hiánya, de akár az önbizalom is. Emellett azt látjuk, hogy kevés olyan női vállalkozó van, aki eléggé ismert és inspirálni tudja a fiatalokat” – avat be Németh Balázs a probléma hátterébe. 

A legnagyobb hazai nagyvállalati inkubátorprogram, a Start it @K&H ezért stratégiai célként tűzte ki, hogy javítsa a női startupperek arányát. Már a felvételnél kiemelt figyelmet fordítanak a női alapítású és a női egyenjogúságot támogató startupokra, így a több mint 50 jelentkező közül legutóbb kiválasztott 12 csapatból 7 női alapítású. Emellett olyan női vezetőkkel és alumni startupperekkel szerveznek beszélgetéseket, akik jó példaképként szolgálhatnak a fiatalabb generációknak.

A start it @K&H női alapítású új csapatai

  • Dr. You: egészségügyi platform, ami mesterséges intelligencia segítségével értelmezi a betegségek tüneteit, majd lefordítja az ezekkel kapcsolatos orvosi kifejezéseket úgy, hogy azok érthetők legyenek a páciensek számára.
  • Kast: modell-közvetítő platform, ami automatizáció segítségével egyszerűsíti a megrendelést és adminisztrálást az ügyfeleknek és kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá teszi az iparágat a munkavállalók számára.
  • Kingfish: RAS-rendszerre épülő, önfenntartó körforgásban működő hal- és garnélatermesztés, ahol kizárólag geotermikus energia és napelemek biztosítják a szükséges energiát.
  • exiquiz: mozgásra, logikus gondolkozásra és csapatmunkára ösztönző, játékos edtech applikáció.
  • PV Transparency: okostelefonos alkalmazás és a napenergia mérésére alkalmas érzékelő, amik együttesen segítik a napelemek vásárlása előtti döntéshozatalt.
  • Redivivum: mesterséges intelligenciára épülő automata válogatórendszer, ami segíti a textilhulladék újrahasznosítását.
  • MEROVA Diabetic Health: a cukorbetegek körében előforduló problémák megelőzésére épített applikáció, ami személyre szabott életmód-javító megoldásokkal segíti a felhasználót a komplikációk elkerülésében.
Back To Top