skip to Main Content
+36-30-997-9857 hello@startitkh.hu
Hüllőt Karácsonyra? Segít Az Okos Terrárium!

Hüllőt karácsonyra? Segít az okos terrárium!

Budapest, 2021. december 20. – Jó hír  a több tízezer hazai hüllőtulajdonosnak: sokkal egyszerűbbé válhat a díszállatok gondozása. A Start it @K&H inkubátorprogramban részt vevő TerrariumControl innovatív, okos terráriuma által ugyanis már nem kell a lámpák, a hőmérséklet és a páratartalom akár napi többszöri állítgatásával bíbelődni. Ha azonban karácsonyra egzotikus kisállattal szeretnénk meglepni magunkat, más szempontokat is érdemes megfontolni!

Magyarországon nagyjából 58 000 hüllőt tartanak a hobbiállat-tulajdonosok az Európai Kisállateledel-iparági Szervezet (FEDIAF, European Pet Food Industry Federation) tavalyi felmérése szerint, holott az ellátásuk meglehetősen bonyolult feladat. Nem csak a terrárium kialakításának, hanem a speciális táplálék biztosításának is jelentős anyagi vonzata van. A hüllők nevelésekor ügyelni kell a megfelelő páratartalomra és hőmérsékletre, illetve ezeknek akár napi többszöri módosítására, a különleges étrendre, és egyes egyedeket naponta többször is etetni kell. Az itthon kifejezetten népszerű leopárd gekkónak például nappal 30°C-os környezetre van szüksége, a sisakos kaméleonnak pedig folyamatosan 50 százalék körüli páratartalomra. A megfelelő tartási körülmények megteremtésében és fenntartásában segítenek a TerrariumControl digitális technológiát alkalmazó, innovatív hobbiállat-tartási eszközei.

„Az ötlet azután született, hogy a kislányom hosszas kérlelésére egy kaméleonnal bővült a családunk. A tartásával járó feladatok egyszerűsítésére saját fejlesztésű, programozható lámpát, párásítót és hőmérsékletvezérlőt terveztem, hogy akkor is maximális biztonságban tudjuk kis kedvencünket, ha éppen senki nincs otthon. Ezzel együtt, mielőtt egzotikus kisállatot vásárolnánk karácsonyra, tartsuk észben, hogy a kaméleonok például akár az 5-8 éves kort is megérhetik, azaz hosszú távú felelősséggel járnak” – mondta Karsai Zoltán, a TerrariumControl alapítója.

A startup idén ősszel csatlakozott a Start it @K&H győri inkubátorához, hogy a következő hat hónapban a szakmai mentorok és az alumni csapatok támogatásával sikeres vállalkozássá váljon. „Több mint két éve hoztuk létre a győri irodát, mert azt láttuk, hogy ebben a régióban működik az ország egyik legaktívabb és legkreatívabb startup közössége. A TerrariumControl példája jól mutatja, hogyan lehet egy új megközelítéssel és a digitális technológiával egy hétköznapi tevékenységet egyszerűbbé tenni. A Start it @K&H programban az ilyen innovatív megoldásokat szeretnénk segíteni, hogy hazai vagy akár nemzetközi szinten is kiváló példákká válhassanak” – magyarázta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője. „A tapasztalt és segítőkész Start it @K&H csapatnak és közösségnek köszönhetően könnyebben élünk át ismeretlen dolgokat a sikerhez vezető úton” – tette hozzá a TerrariumControl alapítója.

A határon túli terjeszkedés a TerrariumControl terveiben is szerepel: először a környező országok, majd  a német piac meghódítása a cél. A választás nem véletlen, a FEDIAF kutatása szerint Európa egyik legnagyobb, 1,3 milliós hüllőpopulációja található az országban. Emellett technológiában is egy új szintre léphetnek jövőre: telefonos alkalmazás  segítségével követhetjük majd nyomon, hogy milyen körülmények uralkodnak kisállatunk terráriumában, és szükség esetén akár távolról is egyetlen gombnyomással beavatkozhatunk.

A Start it @K&H-ról.

Magyarország legnagyobb, budapesti és győri irodával is rendelkező nagyvállalati inkubátora a Start it @K&H, ősszel újabb 18 startuppal bővült. A csapatok elhivatottsága, piaci innovációjuk és a vállalkozás üzleti megvalósíthatósága mellett idén a startup társadalomra és környezetre gyakorolt hatása is szerepet játszott a kiválasztásban. A 6 hónapos fejlesztőprogramba bekerült startupok megújult irodában, inspirációs közösségként fejlődhetnek sikeres vállalkozássá.

Back To Top